MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Expositie: 'Reinier en zijn omgeving' in Reinier de Graaf ziekenhuis

6 november 2018. Zeven kunstenaars uit Delft en omgeving exposeren tot 15 maart 2019 hun op Delft e.o. geïnspireerd werk in de centrale gang (begane grond) van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. De uiteenlopende teken- en schilderstijlen maken samen een zeer boeiende en interessante expositie.

Reinier en zijn omgeving - Reinier de Graaf ziekenhuis Delft

De expositie staat duidelijk aangegeven op de rollup-banners in de centrale hal, waar bezoekers het ziekenhuis binnenkomen. Links van de roltrap, die naar de poli's leidt, bevindt zich een lange gang die doorloopt tot de personeelsingang. Daar hangen links en rechts schilderijen en tekeningen van de zeven deelnemende kunstenaars. Slechts een klein deel van de ziekenhuisbezoekers zal hier toevallig langs komen. De doorgang wordt vooral gebruikt door de medewerkers van het ziekenhuis. Wellicht is een kleine aanmoediging op zijn plaats om tijdens een wachtmoment de korte wandeling naar de expositie te maken. De kunstwerken zijn dat zeker waard.

Reinier en zijn omgeving - Reinier de Graaf ziekenhuis Delft

Er hangen werken van Rob van Es, Fred Hemmes, Mark van Huystee, René Jacobs, Charles Kientz, Kees Tetteroo en Mia Westerhof. Hun werken zijn heel herkenbaar, alhoewel, soms met een twist. Het werk van René Jacobs bestaat uit een humoristische potpourri van alom bekende Delftse beelden en taferelen, ook historische, bijeen gebracht in het decor van het nieuwe Reinier de Graaf ziekenhuis. In zijn kenmerkende tekentechniek legde Mark van Huystee de situatie bij de Visbanken vast. Op zijn romantische aquarellen laat Kees Tetteroo verschillende locaties in Delft zien.

Reinier en zijn omgeving - Reinier de Graaf ziekenhuis Delft

Fred Hemmes koos voor landschappen met zijn mystieke en wellicht wat dromerige sferen. Charles Kientz toont enkele stadsgezichten onder barre weersomstandigheden. Zijn schilderij met koeien en de Maaslandse korenmolen zorgen voor de verbinding met het platteland. Op de schilderijen van Mia Westerhof wordt vooral veel gebouwd, situaties die men niet zo vaak bij andere schilders aantreft. Rob van Es laat zich inspireren door botanische voorbeelden uit de natuur uit zijn directe omgeving. Zijn werken zijn meer abstract te noemen.

Reinier en zijn omgeving - Reinier de Graaf ziekenhuis Delft

Bij de expositie is een folder beschikbaar waarin de zeven kunstenaars worden voorgesteld. De expositie duurt van 15 oktober 2018 t/m 15 maart 2019.

De expositie 'Reinier en zijn omgeving' is de eerste in een reeks van drie. Later volgen 'Reinier en zijn patiënten' en 'Reinier en zijn medewerkers'.

20 november 2018