MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nivon natuurkampeerterrein De Grutto - 50 jaar

27 mei 2018. Het is één van de geheimen van Midden-Delfland, het inmiddels 50 jaar jonge Natuurkampeerterrein De Grutto, gelegen midden in de Noord-Kethelpolder. Langs het Broertjespad in Abtswoude, bij de boerderij van de familie Kester, staat een klein bordje, 'nog 700 meter'. Een pad leidt over het boerenerf naar een terp van de vroegere boerderijplaats, waar sinds 1968 het natuurkampeerterrein van Nivon is ingericht.

Natuurcamping De Grutto 50 jaar - 27 mei 2018

Zaterdag 26 mei was er de jubileumbijeenkomst voor genodigden. Bij deze gelegenheid werd het door Ed Visser samengestelde jubileumboek overhandigd aan burgemeester Rodenburg en Aad Kester (van vooraan de weg). Dit boek kan overigens ook worden gelezen op internet.

Natuurcamping De Grutto 50 jaar - 27 mei 2018

Natuurcamping De Grutto 50 jaar - 27 mei 2018

Op zondag kon iedereen het terrein bezoeken tijdens de open dag. Er waren er diverse activiteiten, waaronder een rondleiding over het terrein en de nabij gelegen rietput (klei hieruit werd gebruikt voor de spoorbaan Delft-Schiedam). Floor Koornneef vertelde over de weidevogels en onderzoekers konden terecht bij de sloot om te zien wat daar allemaal leeft. Het kampvuur was opgestookt voor niet te versmaden marshmellows.

Het kampeerterrein van De Grutto biedt plaats aan zo'n 25 plaatsen voor tenten en caravans (echter er is geen stroomaansluiting). Met zonnepanelen opgewekte elektriciteit is er alleen in het gebouw. Zonnecollectoren zorgen voor warm water voor een douche. Vrijwilligers beheren en onderhouden het terrein. Een pareltje!

Eeuwenoude boerderij

Op het hoge gedeelte van het kampeerterrein, de terp, stond eeuwenlang een mooie boerderij. Wellicht heeft men er nog over gedacht de boerderij tot een rijksmonument te maken, want op de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staan een foto en een opmeting van het complex. De boerderij was kennelijk toch in een te slechte staat, wellicht ook veroorzaakt door de inundatie van de Noord-Kethelpolder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het begin van de jaren zestig is hij gesloopt. De bomen rond het erf overleefden de oorlog niet; toen de polder weer droog was gemalen heeft boer Kester nieuwe bomen geplant; deze staan er nog. De camping is begonnen in de niet gesloopte paardenstal. Tegenwoordig staat er een modern onderkomen.

Natuurcamping De Grutto 50 jaar - 27 mei 2018
Foto van het boerderijcomplex; het geel gecontourde gebouwtje is de paardenstal, fotocollectie Nivon.

Natuurcamping De Grutto 50 jaar - 27 mei 2018
Oostgevel van de boerderij, foto E.A. Canneman, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnr. 33.461.

31 mei 2018