MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Veel belangstelling bij tweede Vockestaert bloesemfietstocht

21 april 2018. Onder zomerse omstandigheden trok een groot aantal fietsers naar de startlocatie van de tweede bloesemfietstocht, georganiseerd door de agrarische natuurvereniging Vockestaert. De natuur had weliswaar enige achterstand opgelopen door het koude voorjaar. Maar geholpen door een uitzonderlijk warme periode stonden vrijwel alle perenbomen volop in bloei. Zelfs de vroege appelboomsoorten vertoonden al hun bloesem. De bloesemtocht werd financieel medemogelijk gemaakt door Stichting Groenfonds Midden-Delfland (zie ook dit boekje).

De bloesemfietstocht begon in Maasland, in de Duifpolder, ging vervolgens naar de Westgaag en eindigde bij Hoeve Avondrust in de Zuidbuurt van Vlaardingen. Het werd een bijzonder geslaagd evenement.

Boerderij familie Dijkshoorn, Duifpolder 5, Maasland

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

De route naar de startlocatie liep dwars door de Duifpolder (vanaf de Kwakelweg), met aan beide kanten het weidse cultuurlandschap van Midden-Delfland. Onderweg moesten enkele kreekruggen worden overgestoken, de heuveltjes in de weg. De boerderij van de familie Dijkshoorn ligt op zo'n kreekrug, een oude rivierbedding die nu als een verhoging in het landschap ligt. Boer Kees verwelkomde iedereen in de prachtige boomgaard die naast de oude boerderij is gelegen. Hij vertelde van alles over de bedrijfsvoering van zijn melkveebedrijf. Bij zo'n boerderij hoort een hoogstamboomgaard, waar hij duidelijk een beetje trots op is. Al wandelend door de boomgaard noemde Kees alle namen van de peren- en appelbomen. De boomgaard levert veel meer fruit dan nodig is voor eigen consumptie; een deel wordt verkocht langs de weg, en ook zijn koeien eten er goed van.

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Boerderij Graveland, Westgaag 1, Maasland

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Een korte fietstocht over de vroegere trambaan van de WSM leidde naar de Westgaag en het voormalig melkveebedrijf van Maarten Graveland. Het enig overgebleven draaibruggetje in het gebied leidde over een korte laan naar het erf. Ook dit is een oude boerderijlocatie waar al in 1567 een boerderij stond, maar deze is enige malen vervangen. Tegenwoordig staat er een moderne woning. Koeien zijn er niet meer, maar in de boomgaard lopen wel schapen, wellicht ook als maaimachine dienend. In de boomgaard staan enkele bijzonder hoge en imposante fruitbomen; daar klim je niet zomaar in. Maarten is hier vrij nuchter over: 'het fruit komt vanzelf naar beneden'. De boomgaard wordt omzoomd door fraaie knotbomen. Naast de boomgaard bevindt zich nog het restant van een kleine eendenkooi, die ook al op oude kaarten voorkomt. Nu zijn alleen een ovale sloot en enkele langgerekte verdiepingen in het grasland, de vroegere vangpijpen volgens Maarten, nog zichtbaar.

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Hoeve Avondrust, Zuidbuurt 46, Vlaardingen

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Van de Westgaag fietsten de ca. 80 deelnemers dwars door het schilderachtige dorp Maasland. Over de Kluiskade ging de route via de Kortebuurt naar de Zuidbuurt in Vlaardingen. De huidige boerderij, nu met de naam Hoeve Avondrust, stamt uit 1878 maar de boerderijplaats is veel ouder. J. van Berkel staat op de hoog in de voorgevel aangebrachte steen te lezen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg de Zuidbuurt een recreatieve bestemming en verdwenen vrijwel alle melkveehouders. Op Hoeve Avondrust heeft Mirjam Warnars tegenwoordig een winkel met streekproducten; zo werd haar hobby een beroep. Fruit uit eigen boomgaard en tuin wordt onder andere verwerkt tot jams. Op de boerderij wonen nu ook varkens, het Vlaerdings Poldervarken, een activiteit van haar dochter. Mirjam leidde het gezelschap langs de woning, door de boomgaard en de aardbeientuin. Samen met Frans gaf zij uitleg. Uiteraard kon ook een bezoek worden gebracht aan de winkel.

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

Tweede Vockestaert bloesemtocht - 21 april 2018

23 april 2018