MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bomenverhalen uit Midden-Delfland en rondleiding

1 oktober 2018. In Museum Het Tramstation Schipluiden is een interessante tentoonstelling te zien over bomenverhalen uit heden en verleden. Tevens wordt aandacht besteed aan de inventarisatie van beschermwaardige bomen in het buitengebied van de gemeente Midden-Delfland. Twee in Schipluiden werkzame ambachtelijk timmermannen tonen hun werk.

Bomeninventarisatie buitengebied

Aanleiding voor deze tentoonstelling was de inmiddels afgeronde bomeninventarisatie in het buitengebied van de gemeente Midden-Delfland. Vrijwilligers gingen alle particuliere erven af om beschermwaardige bomen te zoeken en hun gegeven te noteren. Uiteraard werden er veel foto's gemaakt. Het is de bedoeling dat al deze gegevens door de gemeente in digitale vorm worden opgeslagen en via een interactieve kaart weer zijn te raadplegen. Voor het grote publiek is er eerder dit jaar een boekje verschenen over deze inventarisatie met veel foto's van mooie en bijzondere bomen met de titel: Knotwilgen en andere kanjers. Dit boekje is te koop in Museum Het Tramstation. Op de beeldschermen in het museum is een ruime selectie van deze bomen te zien (141 stuks).

Bomenverhalen

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling op 28 september 2018 startte wethouder Hans Horlings de film met deze bomen.

Rondleiding 7 oktober

Op zondag 7 oktober vindt om half drie een rondleiding in het museum plaats. Centraal staan bijzondere geschiedenisverhalen over bomen. De kastelen, buitenplaatsen en de dominee van ’t Woudt hadden uitgebreide tuinen en boomgaarden. Bij boerderijen en langs de polderwegen stonden vroeger veel knotwilgen. Reeds in de IJzertijd werd dit hout voor de bouw van woningen gebruikt. Kasteel Keenenburg is voor een deel op scheepshout gebouwd.

In Den Hoorn stonden vier houtzaagmolens, waar veel bomen werden verwerkt. De dorpen van Midden-Delfland bezaten timmerwerkplaatsen en wagen- en rijtuigmakerijen. Afnemers van de houtproducten waren vooral boeren uit de omgeving.

Liefhebbers van bomenverhalen zijn komende zondag hartelijk welkom in het tramstation.

Bomenverhalen - poster

Bomenverhalen in Museum Het Tramstation Schipluiden

01 oktober 2018