MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Jozefschool met Notenschip een terecht gemeentelijk monument

22 januari 2018. Het was feest bij de Jozefschool in Schipluiden want het bijzondere gebouw was uitverkoren een gemeentelijk monument te worden en vandaag werd tijdens een korte ceremonie het monumentenschildje naast de ingang geschroefd. Alle schoolkinderen (en Sint Jozef) keken mee hoe de drie schroefjes werden ingedraaid en besloten de bijeenkomst met een speciaal monumentlied.

Jozefschool gemeentelijk monument - 22 januari 2018
Wethouder Houtenbos gaf een kort lesje over het belang van monumenten.

Het schoolgebouw werd op 6 mei 1941 door de inspecteur van onderwijs geopend met onder andere de woorden "... dit is geen school, dit is een modelboerderij". Toen lag de school nog aan de rand van de bebouwing van het dorp en keek uit op de boerderij van boer Arkesteijn, die architect H.W. Valk inspireerde bij het ontwerp. Voor die tijd moesten de kinderen naar het schooltje in de Boomgaardslaan, maar daar was het in 1939, ook volgens de inspecteur, onverantwoord om daar nog langer kinderen te herbergen. Nog datzelfde jaar werd het ontwerp gemaakt en volgde de bouw die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoon doorging. Wel werd de zoldervloer uitgevoerd in gewapend beton met de bedoeling in de gymschaal een veilig onderkomen te maken.

Jozefschool gemeentelijk monument - 22 januari 2018
Directeur Frans Kempke schroeft het laatste schroefje vast; de jongste leerling mocht de schroefjes vasthouden.

De Jozefschool werd diverse malen uitgebreid met onder andere met een aanbouw voor de jongste kinderen. Jarenlang werd er ook lesgegeven in enkele noodlokalen, totdat nieuwbouw in de Dr. Reijnderslaan beschikbaar kwam in 2010. Met een prachtig prachtige speelplein met theater en pannaveld en het in 2014 in gebruik genomen multifunctionele Notenschip (de voormalige gymzaal) is het een fijne school die met zijn tijd mee gaat.

Jozefschool gemeentelijk monument - 22 januari 2018
Alle kinderen zingen blij over hun monument: de Sint Jozefschool.

Jozefschool gemeentelijk monument - 22 januari 2018
Het oudste gedeelte van de Jozefschool uit 1941; vooraan Het Notenschip.

Boerderij arekesteijn in 1960
De boerderij van Arkesteijn in 1960; enkele van de bomen staan nog aan de Burgemeester Van Gentsingel (achter de rk kerk), foto Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

23 januari 2018