MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Veel belangstelling voor de Landelijke Open Imkerijdag bij het Melarium

15 juli 2018. De bij is wereldwijd een bedreigde diersoort, dat geldt zowel voor de honingbij als de wilde bij. Met de Landelijke Open Imkerijdag probeert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging meer bekendheid te geven aan het vak van imker en te adviseren bij het inrichten van een bij-vriendelijke tuin. Meer dan 200 individuele imkers en lokale imkerverenigingen deden mee, waaronder de imkers actief in het Melarium van Midden-Delfland. Er leven hier inmiddels vijf bijenvolken in dit bijzondere bouwwerk dat in 2015 in gebruik werd genomen. Ook met mooie initiatieven als de Honey Highway wordt geprobeerd betere condities te creëren voor de bijen.

Open Imkerijdag 2018 - Melarium Midden-Delfland

Het door David Veldhoen ontworpen Melarium ziet er prachtig uit en wordt omringd door Landart van veel nationale en internationale kunstenaards. Bijen hadden in het begin wel enige moeite met het gebouw. Ze bleken vooral in verwarring te worden gebracht door het grote aantal ronde gaten, waarvan de meeste afgesloten waren met doorzichtig materiaal: waar is de opening van de kast? De oplossing werd gevonden door het aanbrengen van een plastic buisje tussen een geopend gat en de toegang tot de er achter staande bijenkast. Aan de buitenkant geven gekleurde vierkanten de openingen aan, maar of de bij dit hulpje echt nodig heeft is de vraag. Bijen gebruiken vooral de geur om de juiste woonplaats terug vinden.

Open Imkerijdag 2018 - Melarium Midden-Delfland

Open Imkerijdag 2018 - Melarium Midden-Delfland

Open Imkerijdag 2018 - Melarium Midden-Delfland

De belangstelling op deze imkerijdag was heel behoorlijk te noemen, ondanks het tropische weer. Verschillende (aspirant) imkers gaven voorlichting bij de bijenkasten en vertelden over het leven van de bij. Uiteraard was er ook honing te koop en kon iedereen de informatiekrant meenemen: Hoe bij-vriendelijk is uw tuin?

Open Imkerijdag 2018 - Melarium Midden-Delfland

17 juli 2018