MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Opening Open Monumentendag in teken van Antonius Hambrouck

8 en 9 september 2018. In Midden-Delfland vond de opening van het Open Monumenten weekend plaats in de Dorpskerk van Schipluiden. Hier werd een eerbetoon gebracht aan Antonius Hambrouck. Hij was van 1632 tot 1647 predikant in deze kerk. Daarna vertrok hij met de VOC naar Formosa en verrichtte een heldendaad die hem zijn leven kostte. Bij het torentje van kasteel Keenenburg werd een miniopgraving gehouden en vertelde de Historische Vereniging Oud-Schipluiden haar plannen voor de inrichting van het kasteelterrein. Verder waren er in Schipluiden onder andere rondleidingen bij molen de Korpershoek en boerderij In 't Rietveld en kon zelfstandig een dorpswandeling worden gemaakt langs herinneringen aan de Keenenburg. Ook in Maasland en 't Woudt waren enkele monumenten geopend. In Den Hoorn was er de kunstmarkt Montmartre. Op vrijdag was er voor de kinderen van groep 7 de Kindermonumentendag. Zie ook: Video Hambrouck kunstwerk.

Antonius Hambrouck

De Dorpskerk van Schipluiden is verrijkt met een fraai kunstwerk, dat de herinnering levend houdt aan dominee Antonius Hambrouck. Het kunstwerk bestaat uit een bronzen afgietsel van het eiland Formosa (Taiwan,) waar Hambrouck na zijn ambtsperiode in Schipluiden heeft gewerkt. Het beeld is aangebracht op de muur rechts van de hoofdtoegang van de kerk. Op de bovenzijde staat als randschrift: ‘God zij met ons’. Op de kaart is het vroegere wapen van Schipluiden te zien, een VOC-schip met volle zeilen.

Hambrouck kunstwerk onthulling.

Marcel Koeleman, de kunstenaar, heeft prachtig deze symbolische betekenis in het kunstwerk uitgebeeld. Bekijk de film van het ontwerp en maakproces. Bij de onthulling waren de ambassadeur van Taiwan, de heer Tom Chou, en dominee Erika Dibbets-van der Roest betrokken.

Hambrouck kunstwerk onthulling.

Burgemeester Arnoud Rodenburg en wethouder Wendy Renzen (van cultuur en monumenten) onthulden naast de kerk het naambordje Hambrouckplein, waarmee in het vervolg het kerkplein wordt aangeduid.

Hambrouck kunstwerk onthulling.

Herinrichting Kasteelterrein

In het kader van de Centrumontwikkeling Schipluiden heeft de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een plan om in fasen de hoofdburcht van het vroegere kasteel Keenenburg in staal en op ware grootte weer zichtbaar te maken. Het uitgangspunt is de tekening van Roeland Roghman, ca. 1646. Een voorbeeld voor de reconstructie van het kasteel is de Uniastate in Bears (Friesland). Het staal is onderhoudsvriendelijk. Op de grond kunnen de contouren van de vertrekken weergegeven worden. Het plan begint met de visualisatie van de hoofdtoren met traptoren en de aangrenzende gebouwen. Ook de gracht van de Keenenburg wordt weer zichtbaar gemaakt.

Uniastate, Bears Friesland
Ter inspiratie: De Uniastate in Bears (Friesland).

Kasteel Keenenburg, Roeland Roghman ca. 1646
Kasteel Keenenburg, Roeland Roghman, ca. 1646.

Open Monumentendag 2018 - Museum Het Tramstation
Uiteraard waren de twee musea op beide dagen geopend: Museum Het Tramstation Schipluiden en Museum De Schilpen Maasland.

Bron: tekstbijdragen Jacques Moerman, Historische Vereniging Oud-Schipluiden.


Open Monumentendag in Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018

7 september 2018. Ook in Midden-Delfland zijn verschillende monumenten opengesteld voor een bezichtiging. In Schipluiden zijn dit de Dorpskerk, Museum Het Tramstation, molen Korpershoek en boerderij In 't Rietveld (in de laatste twee zijn er speciale rondleidingen). In 't Woudt zijn op zaterdag de Groeneveldse Molen en de Woudtse kerk geopend. In Maasland is de korenmolen De Drie Lelies open op zaterdag, de Oude Kerk op zondag (met orgelmuziek) en Museum De Schilpen op beide dagen. In Den Hoorn is het Koningin Julianaplein op zaterdagmiddag omgetoverd tot het Montmartre van Midden-Delfland met diverse activiteiten. Voor precieze dagen en tijden bekijk de folder (PDF).

Ook voor kinderen!

De Historische Vereniging Oud Schipluiden heeft grootse plannen met het terrein waar vroeger het kasteel Keenenburg stond. Op twee banners staan deze plannen beschreven en wordt publiek gevraagd mee te denken. Speciaal voor kinderen is er op zaterdag een (mini-)opgraving, waar zij zelf de sensatie kunnen meemaken van het vinden van een mooie potscherf of een stukje van een bord van geglazuurd aardewerk. Tijdens de Kindermonumentendag op vrijdag 7 september konden kinderen van groepen 7 al hun geluk beproeven.

Open Monumentendag Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018

Predikant Hambrouck

Op zaterdag wordt de Open Monumentendag in Schipluiden geopend met de onthulling van twee kunstwerken ter herinnering aan dominee Hambrouck, die in 1647 uit Schipluiden vertrok naar Formosa. Vanaf 11:00 uur is de Dorpskerk voor het publiek geopend en in de kerk is een expositie te bekijken over deze Hambrouck.

Open Monumentendag Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018
Predikantenbord in de Dorpskerk in Schipluiden.

Montmartre in Den Hoorn

Een activiteit die zeker niet gemist mag worden is de kunstmanifestatie Montmartre op het Koningin Julianaplein van Den Hoorn, inmiddels al voor de vijfde keer. Voor alle leeftijden is er van alles te bekijken en zelf te doen bij diverse workshops.

Open Monumentendag Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018

Musea Tramstation en De Schilpen

Beide musea van Midden-Delfland zijn zowel zaterdag als zondag geopend. In Museum Het Tramstation is de tentoonstelling "Familiaal" te bekijken (het laatste weekend!). Daarnaast zijn er de vaste tentoonstellingen over kasteel Keenenburg en haar benwoners, en over de WSM. In Museum De Schilpen is de zomertentoonstelling “Langs het Schilpenpad van mijn vader” te zien.

Open Monumentendag Midden-Delfland - 8 en 9 september 2018
Scene uit de tentoonstelling in Museum De Schilpen/Tavenue.

11 september 2018